Coco Chanel – Edmonde Charles-Roux

Coco ChanelEdmonde Charles-Roux 1974
pentru versiunea în limba rămână (2014)
Traducere din limba franceză și note Ilinca Cantuniari
Editura RAO

_Coco Chanel (1)

my photo


Coco Chanel, numele în întregime Gabrielle Bonheur Chanel, alias Mademoiselle/ Coconăscută pe 19 august 1883, Saumur, Franța [dar susținea că anul nașterii sale ar fi fost, de fapt, 1893. Dacă cineva ar fi îndrăznit să sugereze altceva, ea îi replica: „O femeie are vârsta pe care o merită!”] – a murit 10 ianuarie 1971, Paris. A fost o remarcabilă creatoare de modă care a a revoluționat conceptul de feminitate în design vestimentar, inspirând femeile să renunțe la hainele complicate și inconfortabile, predominante secolului al XIX-lea.

I have always tried to give women a feeling of being at ease with their time.

– Gabrielle Bonheur Chanel

e8ac0c3e40dbbf10cd3ea2d1733c52bfbc81d6127679611

Les modes parisiennes, Peterson’s magazine, June, 1883. Image source

Chanel s-a născut într-o familie săracă. Mama ei a murit, iar tatăl ei a abandonat-o într-un orfelinat al unei biserici catolice. Frecventează doi ani la colegiul Notre-Dameunde învață să coase. Lucrează într-un magazin de haine pentru copiii și visează să devină cântăreață. La 18 ani apare pe scena cafenelei „Moulins La Rotonde” cântând piesa „Ko-Ko-Ri-Ko“. Gabrielle s-a ales cu porecla „Coco“.

La 25 de ani, cunoaște un bărbat foarte influent care îi va schimba viața. Moștenitor dintr-o dinastie din industria textilă, baronul Étienne Balsan. Coco devine amanta acestuia. Face primii pași în lumea modei în calitate de creatoare de pălării (1908), descoperind un talent special în a anticipa dorințele și gusturile femeilor.

În 1909, Chanel deschide un magazin la parterul apartamentelor lui Balsan în Paris. Proprietatea lui Balsan era locul de întâlnire al elitei pariziene care devine clientela stilistei. Cu ocazia aceasta îl cunoște pe Arthur Capel („Boy”) (1881 – 1919) proprietarul unei mine din Marea Britanie.

Coco-Chanel-and-Boy-Capel.jpg

(1908) –  Arthur Capel („Boy”) alături de Gabrielle  – Image source

Capel a finanțat primele magazine ale lui Chanel, iar stilul său de îmbrăcăminte, în special blazerele sale, a inspirat crearea ei a aspectului Chanel. Cuplul a petrecut timp împreună, dar el nu a fost niciodată credincios lui Chanel. Coco-Chanel-1909

Coco Chanel (1910) – Image source

În decurs de cinci ani, utilizând originala țesătură de jerse, atrage atenția femeilor bogate care caută să scape de stilul predominantelor și incomodelor corsete. Fidelă motto-ului ei că „luxul trebuie să fie confortabil, altfel nu este lux”, stilul Chanel a subliniat întotdeauna simplitate și confort.CHANEL_No5_parfum

Bottle of Chanel No. 5, Eau de Parfum

cult14

Chanel Iconography – Number 5: Left: Draft cover for the 1921 exhibition catalog by Alexander Rodchenko, © A. Rodchenko and V. Stepanova; Fragrance Chanel N ° 5, Chanel Collection, Paris; Musical Score „Five Fingers” by Igor Stravinsky, 1921. Image source

pervaya-reklama-shanel-1921-god

Primul anunț publicitar CHANEL  N° 5 (1921) Image source

Parfumul CHANEL N° 5 a fost creat în anul 1921 și a avut un succes fenomenal. Cu ajutorul lui Ernest Beaux,260px-Ernest_Beaux

unul dintre cei mai talentați creatori de parfumuri din Franța (a lucrat ca parfumier la Curtea țarului din Rusia) au inventat „parfumul unei femei, cu mirosul unei femei”, cum îi plăcea să o numească. Creat ca o rochie unică, CHANEL N° 5 a fost primul parfum care nu a ținut cont de nimic – a mers împotriva tuturor parfumurilor la modă ale acelor vremuri, care sugerau miros de trandafir, iasomie sau liliac.

Nicio notă dominantă a parfumului CHANEL  N° 5 nu putea fi distinsă între cele optzeci de ingrediente care l-au compus.

Ernest Beaux a amestecat esențe naturale cu produse sintetice, aldehide. Acesta a fost unul dintre secretele parfumului care a evocat o floare misterioasă. Notele de vârf provin din ylang ylang și neroli (al cărui miros seamănă cu cel de portocală), iar cele intermediare sunt extrase din trandafiri și iasomie. Notele de bază sunt cele care fac diferența majoră, împrumutând forța aromelor de lemn de santal și vanilie.

Parfumul și-a luat numele din seria de mirosuri pe care Beaux le-a creat pentru Chanel – ea a ales cea de-a cincea, o combinație de iasomie și alte câteva mirosuri florale care erau mai complexe. Cât despre nume, întâmplător sau nu, numărul preferat al designerului fashion era 5. Când Ernest a întrebat-o ce nume va purta parfumul, aceasta i-a răspuns că va fi pur și simplu Chanel No.5, pentru că îl va lansa pe 5 mai, în speranța că această coincidență îi va purta noroc.

Chanel a fost primul creator de modă care a introdus un parfum și a înlocuit ambalajul tipic de parfum cu o sticlă dreptunghiulară, simplă, de cristal transparent.

CHANEL No°5 devine parfumul cel mai vândut în lume.

 Se pare că istoria lui CHANEL N° 5 a început chiar în momentul în care Gabrielle Chanel află de moartea iubirii ei, Boy Capel, în decembrie 1919.
Arthur Capel, cunoscut sub numele de „Boy”, a avut un loc central în istoria lui Gabrielle Chanel. În compania lui, ea a devenit un cititor avid și odată ce a dispărut din viața ei, și-a urmărit iubirea pentru el prin cărțile pe care îi ceruse să le citească. Lovitura aceasta i-a alimentat o intuiție pe care o ridică la cel mai înalt grad de desăvârșire: crearea primului CHANEL N° 5. Parfumul etern.

Printre inovațiile ei se numără costumul Chanel, bijuterii, pălării, genți, eșarfe, și faimoasa rochie neagră „petit noir” (1926) – Little Black Dress care a surprins lumea modei, rochie realizată pentru început din lână, și pentru seară din crep, satin sau catifea. Toate celebrele inovații de modă și design nu pot egala faima acestei rochii…

lbd_chanel.jpg

Mai târziu au apărut celelalte variante ale unei rochii negre: scurtă, fără mâneci, din șifon negru cu dantelă neagră. Rochia neagră Chanel a devenit un simbol al simplității sofisticate.

”Little Black Dress”

Audrey Hepburn

Audrey Hepburn într-o rochie Chanel

A urmat rochia de cocktail (1920), purtată de femei consumatoare de băuturi.

Actrița Joan Bennett

Îmbrăcămintea cocktail, a devenit uniforma anilor 1920 pentru elita iubitoare de modă.

hb_1984-31a-c.jpg

Designer: Gabrielle „Coco” Chanel – 1929 Image source

Chanel_jersey_casual_wear_1917,.jpg

Three jersey outfits by Chanel, March 1917 Image source

Coco Chanel – (1920)

La începutul anului 1921, Gabrielle se întâlnește cu Marele Duce Dimitri Pavlovici al Rusiei (1891 – 1941) unul dintre puținii Romanov care au scăpat de crimele bolșevicilor după Revoluția Rusă. Locuind la Paris, o întâlnește pe Coco Chanel și devin iubiți.

getImage

Gabrielle Chanel și Marele Duce Dmitri Pavlovich Romanov – (1921) Image source
o.14352.jpg

 

Parfumul Cuir de Russie a oficiat acestă iubire.

Avea vârsta de 30 de ani. Coco era cu 8 ani mai în vârstă decât el – o fascina, o seducea. Relația dintre Gabrielle Chanel și Marele Duce Dmitri a durat timp de un an, dar prietenia lor a durat până la moartea sa în 1941.

398560005

Coco Chanel’s costume design for Le Train Bleu, which opened at the Théâtre des Champs-Élysées, Paris, in June 1924. Gouache drawing with notations. Image source

Colaborează cu teatrul pentru care creează diverse costume.

Cele mai amintite piese pentru care a creat costume au fost pentru baletul „Le train blue” de compozitorul francez Darius Milhaud

fileYI9OV0

Some of Chanel’s costumes for ”Le Train Bleu”, 1924 – Designer: Gabrielle „Coco” Chanel Image source

și spectacolul „Apollon Musagète” de Igor Stravinski:

Lifar And Danilova

Ballet Russe dancers, Serge Lifar and Alexandra Danilova in „Apollon Musagetes” in 1928. Designer: Gabrielle „Coco” Chanel  Image source

Igor Stravinski – compozitor modern de muzică cultă, originar din Rusia, unul din cei mai importanți muzicieni din prima jumătate a secolului al XX-lea. S-a făcut cunoscut și ca pianist virtuoz și dirijor, a readus în actualitate și a revoluționat muzica de balet.

Stravinsky-Igor-42[1930]

Igor Stravinski

Coco-Chanel-Igor-Stravinsky.jpg

Coco Chanel (prima din dreapta), Igor Stravinsky – Image source

Gabrielle a fost acuzată de colaborare cu naziștii. A scăpat de proces datorită susținerii din partea britanicilor.

image

Coco Chanel  – (house of Chanel) Image source

În Franța, noile creații Chanel nu sunt bine primite din cauza legături cu nazistul Walter Schellenberg.

Cea mai spectaculoasă misiune i-a fost încredințată în 1943 de însuși Walter Schellenberg (ofițer al serviciului secret de inteligență german), îl cunoștea bine și pe Churchill, îl cunoștea și pe baronul Hans Günther von Dincklage (atașat la ambasadă dar și spion în serviciul militar german de informații (Abwehr). Se întâlneau la hotelul cel mai luxos din Paris, Ritz, unde a locuit mai mult de 30 de ani – până în august 1944.

Legătura lor amoroasă a început în 1940 în timpul căreia Coco Chanel încerca să organizeze o mediere între Germania și Marea Britanie, dar Operațiunea Seam Hat a eșuat. Recrutarea ei s-a produs în 1941 (agent nr. 7124, Westminster).

Pentru a scăpa de zvonuri, se mută în Elveția. Se reîntoarce la Paris în 1954 cu o nouă colecție – jachetele de culoarea mazărei și fustele clopot.

Image source

Gabrielle Bonheur Chanel a avut o viață interesantă, dar tristă. S-a luptat pentru succes și, în timp ce l-a câștigat, a pierdut fericirea de-a lungul drumului. A parcurs toate clasele societății devenind o femeie puternică, a schimbat lumea modei fiind talentată, dar cu siguranță și circumstanțele timpului i-au fost favorabile. A fost și va rămâne ceea ce omul este capabil să desăvârșească prin compensarea unor mari suferințe.

Nu s-a căsătorit niciodată.

Moare la vârsta de 87 de ani, obosită și bolnavă. Și-a desfășurat rutina obișnuită pregătind catalogul de primăvară. În după-amiaza zilei de sâmbătă, 9 ianuarie, a plecat într-o călătorie. Curând după aceea, simțindu-se rău, s-a culcat devreme. A murit duminică, 10 ianuarie 1971, în apartamentul  ei din hotelul Ritz.

Înmormântarea a avut loc la Biserica Madeleine (Église de la Madeleine). Sicriul i-a fost acoperit cu flori albe – camelii, gardenias, orhidee, azalee și câțiva trandafiri roșii.

78

Gabrielle’s funeral mass in the Madeleine church, January 13, 1971, her coffin draped in flowers. Her models, in Chanel, stand at the front.  Image source

D4760097.jpg

Mormântul ei se află în cimitirul Bois-de-Vaux, Lausanne, Elveția. Image source

Majoritatea moștenirii sale a fost lăsată nepotului ei André Palasse, care locuia în Elveția, și a celor două fiice ale sale, care locuiau la Paris.

051e9afcd3b1c99c4af909e61e139d0bbc5f6c199524829.jpg

Coco Chanel (1909) – Image source

Romanul Coco Chanel – scris de Edmonde Charles-Rouxa a fost ecranizat în 2009, pelicula purtând titlul Coco avant Chanel (2009).

Director:  Anne Fontaine
Writers:  Edmonde Charles-Roux (book), Anne Fontaine |»
Stars:  Audrey Tautou, Benoît Poelvoorde, Alessandro Nivola |  See full cast & crew »
Nominated for 1 Oscar. Another 5 wins & 19 nominations. See more awards »

Filmul m-a impresionat, iar Audrey Tautou este încântătoare!

YouTube

Un alt film: „Coco Chanel & Igor Stravinsky” (2009), în regia olandezului Jan Kounen, povestește iubirea dintre Chanel și compozitor rus Igor Stravinsky.

Acest film nu mi-a plăcut.

De fapt nu mi-a plăcut interpretarea actriței Anna Mouglalis. Mi-a transmis doar un disconfort emoțional, atât. Stridentă, a forțat rolul. În opinia mea, nu s-a pliat absolut deloc pe rol. Cum e vorba aia: E falsă! Nu mi-a plăcut. În schimb, actorul Mads Mikkelsen a fost impecabil.

YouTube

Director:  Jan Kounen
Writers:  Chris Greenhalgh (screenplay), Chris Greenhalgh (novel) | 2 more credits »
Stars:  Anna Mouglalis, Mads Mikkelsen, Elena Morozova | See full cast & crew »

Compozitorul Igor Stravinsky, refugiat la Paris după revoluția din Rusia, trăia în sărăcie, iar muzica lui, modernă la acea dată, era considerată scandaloasă. Coco a simțit simpatie pentru rebelul Igor și a decis să-l sprijine financiar. Iubirea lor nu a ținut cont de câteva piedici semnificative…

Baza succesului lui Chanel se găsește în răzvrătirea ei împotriva regulilor timpului, a fost o anarhistă care a anticipat „descătușarea“ femeii. Nu prea existau oameni celebri, bărbați și femei, care să nu o fi cunoscut, astfel că viața ei se confundă cu istoria perioadei interbelice. Cocteau, Picasso, Max Jacob, Reverdy, Misia Sert, prietena dintotdeauna, Diaghilev, Stravinski, apar cu toții în aceste pagini, căci au fost martori intimi ai unei aventuri extraordinare.

563563ac1ee7a37c27fb5479723bc529_e4feed5a587ceb9bdf370499e0b98b6f

Gabrielle ‘Coco’ Chanel (1934) – Image source

Cartea are 640 de pagini. Am avut tot felul de sentimente de-a lungul acestui drum. Am fost interesată să aflu mai multe despre partea creativă și despre afacerile creatoarei, despre talentul ei, despre politică și despre ce trebuie și ce nu trebuie să facă o femeie.

Am aflat.

Minimalism complicat, sofisticat, prețios, epurat și indestructibil. Aceasta, zic eu, că ar putea fi definiția eleganței clasice și a subtilităților simțurilor creative.  Coco Chanel, în modă, a reușit să definească totul. A fost o femeie fascinantă, cu un caracter atipic, complementar. Da, și alb și negru.

Eu nu sunt o mare fashionistă, prin urmare nu am fost niciodată curioasă să aflu cum a influențat Coco Chanel lumea modei și întreaga societate a secolului XX. Cu toate acestea, după ce am văzut cartea, și pentru faptul că mamei i-a plăcut peste măsură stilul Coco Chanel, m-am hotărât să o citesc gândindu-mă că isprava mea i-ar fi făcut plăcere…

M-a uluit.coco chanel

Gabrielle ‘Coco’ Chanel – Pictures and Images

The story of Chanel is really a story of emotions, of images and words. It is not just a history of fashion. It is more a history of feminine behavior. It is a social history by itself.

– Jean-Louis Froment, Curator Culture Chanel

Reclame

14 gânduri despre „Coco Chanel – Edmonde Charles-Roux

 1. Mads Mikkelsen este unul dintre actorii pe care ii admir! Ma bucur ca ti-a placut interpretarea sa!
  Nu am vazut niciunul dintre cele doua filme, dar stiu despre cat de faimos este CHANEL N° 5… 80 de arome (asta nici nu o puteam banui)! Fantastic!
  Multumesc pentru aceasta particica de istorie!
  Felicitari pentru articol!
  °

  Apreciat de 1 persoană

  1. Mulțumesc, Ane! – am muncit picuț la el, dar mi-a făcut plăcere.

   Sigur, o femeie poate orice. Știa ea ce știa…

   (și mi se pare nedrept că nu există și varianta masculină la zicerea asta! :-))

   ◦❧

   Apreciat de 1 persoană

Comentariile nu închise.