Tolkien (2019) – John Ronald Reuel Tolkien (n. 3 ianuarie 1892)

MV5BMjUzNzA1MDczOF5BMl5BanBnXkFtZTgwODY5OTI2NzM@._V1_SY1000_CR0,0,655,1000_AL_

Director: Dome Karukoski

Nicholas Caradoc Hoult[ (n. 7 decembrie 1989) este un actor englez. A fost nominalizat la Premiul Critics’ Choice pentru cel mai bun tânăr interpret pentru rolul lui Marcus Brewer din About a Boy.

Premiere Of New Line Cinema's
Mai este cunoscut pentru Equals (2015), Mad Max: Fury Road, rolul bestiei din X-Men: Apocalypse.

  • Nicholas Hoult

Tolkien (2019) – este un film bun care ne reda viața unui mare autor de romane fantasy: John Ronald Reuel Tolkien. Filmul explorează anii de inițiere ai autorului rămas orfan, în timp ce își găsește prietenii, dragostea și inspirația artistică în rândul unui grup de colegi marginalizați, la fel ca el. Dar Primului Război Mondial, amenință să distrugă această tovărășie. La scurt timp după căsătoria sa cu Edith Bratt, Tolkien a fost chemat pe front, în Franța, înrolat ca locotenent secund al Armatei Britanice. Evenimentele tumultuoase din viața sa și experiența pe care a trăit-o în război, l-au inspirat pe Tolkien în scrierea celebrelor romane și în construirea unor universuri fantastice complexe, astăzi fiind considerat „părintele” literaturii moderne fantastice.

John Ronald Reuel Tolkien (n. 3 ianuarie 1892, Bloemfontein, Statul Liber Orange, astăzi Africa de Sud – d. 2 septembrie 1973, Bournemouth, Anglia, Regatul Unit) a fost un scriitor, poet, filolog și profesor de universitate englez, cunoscut cel mai bine pentru cărți fantastice clasice: Hobbitul și Stăpânul Inelelor.

Tolkien_1916-2

A fost profesor de anglo-saxonă la Oxford (mai exact la catedra Rawlinson and Bosworth) din 1925 până în 1945 și profesor de limbă și literatură engleză din 1945 până în 1959. A fost un Romano-Catolic devotat și prietenul lui C. S. Lewis (a fost un scriitor și cadru universitar de origine irlandeză, cunoscut pentru scrierile sale despre literatura medievală, apologiile creștine, lucrările de critică și romanele de ficțiune) – amândoi fiind membri ai clubului de discuție cunoscut sub numele The Inklings.

  • Tolkien în 1916

După moartea sa, fiul lui, Christopher, a publicat foarte multe cărți bazate pe notațiile și manuscrisele nepublicate ale tatălui său, incluzând Silmarillion. Acestea, împreună cu Hobbitul și Stăpânul Inelelor, formează un complex de povestiri și poezii legate între ele, precum și istorii fictive, limbi și dialecte inventate și eseuri despre lumi imaginare precum Arda și Pământul de Mijloc. Între 1951 și 1955, Tolkien a publicat un Legendarium al acestor povestiri.

Deși mulți alți autori au publicat lucrări fantasy înaintea lui , imensul succes al Hobbitului și Stăpânului Inelelor când au fost publicate în ediție necartonată în Statele Unite a dus la o popularizare uriașă a genului, și Tolkien este acum considerat „tatăl” literaturii fantastice. Lucrările lui Tolkien au inspirat o serie de multe alte romane și nuvele fantasy și science-fiction.

În 2008, revista The Times l-a plasat pe locul al 6-lea în lista celor mai buni scriitori britanici din 1945 până în prezent.

Copilărie

John Ronald Reuel Tolkien s-a născut la 3 ianuarie 1892 în Bloemfontein în Orange Free State (acum Free State Province, stat parte al Africii de Sud), fiul lui Arthur Reuel Tolkien (1857–1896), un manager de bancă englez și a soției lui, Mabel (născută Suffield, 1870–1904). Cuplul a părăsit Anglia când Arthur a fost promovat capul oficiului Bloemfontein la banca britanică la care lucra. Tolkien avea un frate, Hilary Arthur Reuel, născut la 17 Februarie 1894.

În copilărie, Tolkien a fost mușcat de un păianjen babuin în grădină, eveniment care i-a influențat mai târziu operele. Thornton S. Quimby, doctorul care a avut grijă de copil după mușcătura de păianjen, a devenit un model pentru personaje ca Gandalf.

La trei ani, Tolkien a plecat în Anglia cu mama și fratele său în ceea ce trebuia să fie o vizită lungă de familie. Tatăl său a murit în Africa de Sud de febră reumatică înainte de a-i putea însoți. Asta a lăsat familia fără niciun venit, așa că mama lui l-a dus să locuiască cu părinții în Stirling Road, Birmingham. La scurt timp, în 1896, s-au mutat în Sarehole (acum în Hall Green), atunci un sat din Worcestershire.

Mabel, mama scriitorului, a observat la Tolkien dragostea pentru plante și botanică. Tânărul Tolkien adora să deseneze câmpii și copaci, dar lecțiile lui preferate erau cele de limbă, și mama lui l-a învățat bazele latinei foarte devreme. A învățat să citească de la patru ani și a putut scrie fluent la scurt timp. Mama lui l-a învățat să iubească cărțile. I-au displăcut Comoara din insulă și The Pied Piper, și a găsit Alice în Țara Minunilor de Lewis Carroll amuzantă, dar tulburătoare. I-au plăcut povestirile despre „Indienii Roșii” și lucrările fantasy de George MacDonald. „Fairy Books”(povești cu Zâne) de Andrew Lang au fost foarte importante pentru el și au influențat foarte mult lucrările sale de mai târziu.

Tolkien a studiat la King Edward’s School, Birmingham.

King-Edwards-School

King Edward’s School (KES) is an independent day school for boys in Edgbaston, an area of Birmingham, England. Founded by King Edward VI in 1552, it is part of the Foundation of the Schools of King Edward VI in Birmingham – sursa photo

Mabel, mama scriitorului, a murit de complicații la diabet în 1904, când Tolkien avea 12 ani. Mabel Tolkien avea atunci 34 de ani, iar moartea ei a avut un efect puternic asupra credințelor catolice ale lui Tolkien. Tolkien a crescut apoi în Edgbaston, o zonă din Birmingham. A trăit acolo în umbra turnului Perrott’s Folly și turnului victorian Edgbaston Waterworks, care au influențat probabil imaginea turnurilor întunecate din romanele sale.

62236579_2190205274367806_1886731274312220672_n

Mabel Tolkien, mother of J.R.R. Tolkien – sursa photo

O altă influență au fost picturile romantice ale lui Edward Burne-Jones.

1400px-Burne-Jones_Last_Sleep_of_Arthur_in_Avalon_v2

The Last Sleep of Arthur in Avalon
Artist: Edward Burne-Jones
Year: c. 1881–1898
Location: Ponce Museum of Art, Ponce, Puerto Rico – wikiart

Edward_Burne-Jones.The_last_sleep_of_Arthur

The Last Sleep of Arthur in Avalon – (detaliu)

(c) Museums Sheffield; Supplied by The Public Catalogue Foundation

The Hours, (1882) – wikiart

Music, by Edward Burne-Jones

by Edward Burne-Jones – Music, (1877), Oil on canvas – wikiart

În 1911, când erau la King Edward’s School, Birmingham, Tolkien și trei prieteni, Rob Gilson, Geoffrey Smith și Christopher Wiseman, au format o societate semi-secretă numită „the T.C.B.S” („Tea Club and Barrovian Society„), care le simboliza plăcerea de a bea ceai în Barrow’s Stores din apropierea școlii și în biblioteca școlii.

tolkien_pals

The four founding members of the TCBS (note that the portrait designated as Smith shown above has subsequently been determined not actually to be of Smith) – sursa photo

EirwF2AuyZYQ6nJ6IEoH1Wuo4SWRfDjSMxDS_StDr_8

The TCBS from King Edward’s School. From left to right: Geoffrey Bache Smith, JRR Tolkien, Christopher Wiseman and Robert Gilson, all during WW1 – sursa photo

În vara anului 1911 Tolkien și-a petrecut vacanța în Elveția, excursie pe care o povestește într-o scrisoare din 1968, notând că drumul lui Bilbo prin Misty Mountains (Munții Cețoși) este bazat direct pe aventurile lui din acea călătorie.

MV5BMTg5MDc4NDUyOF5BMl5BanBnXkFtZTgwMTkzMjE0NzM@._V1_