Zavod (2018)

Zavod (2018)

Director: Yuriy Bykov
Writer:  Yuriy Bykov
Stars:  Vladislav Abashin, Denis Shvedov, Ivan Yankovskiy | See full cast & crew »

Yuriy Bykov, scenaristul si regizorul acestui film, născut în anul 1981 la Novomiciurinsk, orășel în regiunea Riazan, provine la rândul sau dintr-o familie de muncitori. Și-a luat diploma la Institutul de Cinematografie în anul 2005. De atunci și până astăzi a realizat o serie de scurt și lungmetraje, în unele chiar jucând. Unele dintre peliculele sale s-au bucurat de aprecieri: ,,The Major” – ,,Primarul”, fiind selectat în 2013 la Critics’ Week at the Cannes Film Festival. În 2014 ,,The Fool” a fost premiat la Locarno (Best Actor Leopard, Ecumenical Jury Prize, Junior Jury Award, First Prize).

Zavod este un film rusesc regizat și scris de Yuri Bykov. Filmul a fost realizat pentru secțiunea Cinematografia mondial contemporană de la Festivalul Internațional de Film din Toronto 2018.

Filmările au început în octombrie 2017 și au avut loc la o adevărată fabrică de structuri de beton armat din cartierul Sokolniki (Moscova). Activitatea uzinei nu a fost oprită pe perioada filmărilor.

Un film al zilelor noastre, valabil în țările foste ,,lagăr socialist”, unde după 1990 s-a trecut la privatizarea sălbatică a industriei, intrate pe mâna unor grupuri de ,,afaceriști” în coagulare cu noii politicieni și noile structuri statale ,,de control și opresiune” (poliție, procuratură). Mână în mână, economicul și politicul, fac jocurile pe spinarea poporului. Democrația rămâne și de data aceasta, pentru acești oameni și aceste popoare, un vis sechestrat de oligarhiile financiar-politice.

Povestea pe care ne-o spune acest film o cunoaștem, o descoperim foarte aproape și de noi românii, poate nu chiar la acest nivel criminal, dar există.