Elemente (I)

Turnul-cu-clopot-watercolor-Jurnal-Noiembrie-my-painting-wp

Turnul cu clopot – watercolor – (my painting)

Suntem întotdeauna în căutarea eternului în altă parte decât aici: întotdeauna ne îndreptăm ochii minții spre alte lucruri decât spre situația prezentă, spre aparența prezență; sau mai ales, suntem în așteptarea morții ca și cum n-am muri și reînvia în fiecare clipă. În fiecare clipă ni se oferă o viață nouă. Astăzi, acum, îndată e singurul lucru ce stă la îndemână.

Climate – de André Maurois

Pesimismul ține mereu un loc rezervat în vehiculul prăfuit care circulă pe arterele binecunoscute ale tuturor experiențelor negative din trecut, a tuturor nedreptăților suferite, a minciunilor spuse și ascultate. Pesimismul este lecția pe care ți-o predai singur și care te învață, cu o înțelepciune și perseverență demne de o cauză mai bună, în câte feluri poți greși, în câte feluri poți fi trădat, de alții și de tine însuți, în cite feluri, dovedite sau închipuite, poți eșua.

Pesimismul îți conferă, totuși, o aura de om cu școala vieții, umblat, plin de experiențe extraordinare, ciudate, ieșite din comun.

Pesimismul impune respect: știe el ce zice, pesimistul, el, care a văzut atâtea, care a trecut prin atâtea, care poate să spună atâtea despre cât de rău a fost, este și va mai fi.

Adevarul e ca și viața pare sa joace pe mâna pesimismului: previziunile sumbre par întotdeauna mai credibile, proiecțiile negative apar întotdeauna ca fiind bine fundamentate – așa e, dom’le, e tot mai rău, nu mai e ca pe vremuri, pe vremea mea era altfel.

Viitorul e al celor care rămân optimiști. Oare?

Curaj
– stâncile care ies din apă
– plante care cresc pe acoperișuri
– lupta pentru alții fără ei
– pasiunea
– credința

Lașitate
– invidia
– gunoaiele
– incapacitatea/ nedisponibilitatea de a consola
– bogăția
– uitarea

Generozitate
– sprijin necondiționat
– interes necondiționat
– felinarele
– acceptarea
– îmbrățișare

Cândva aveam o imagine și despre dragoste dar nu îmi mai aduc aminte cum era.