The Young Victoria (2009)

Ce fetiță nu visează să crească ca o prințesă? Însă unele palate tăinuiesc secrete. Chiar și într-un palat, te poți simți prizonier…

MV5BMTM4MjExMDk3NV5BMl5BanBnXkFtZTcwMTU3OTMwMw@@._V1_

Emily Blunt and Rupert Friend in The Young Victoria (2009

Director: Jean-Marc Vallée

Writer: Julian Fellowes

Stars: Emily BluntRupert FriendPaul Bettany|See full cast & crew »

Won 1 Oscar. Another 12 wins & 17 nominations. See more awards »

,,Mă voi purta cum se cuvine.”

800px-Queen_Victoria_-_Winterhalter_1859

Queen Victoria (1819-1901) Signed and dated 1859, Oil on canvas
Signed and dated: Fr. Winterhalter /1859
The Grand Entrance and Marble Hall at Buckingham Palace – sursa

Victoria, The Young Queen (titlu original: The Young Victoria) este un film istoric anglo-american regizat de Jean-Marc Vallée și lansat în 2009.

Duchknt

Prințesa Victoria împreună cu mama ei, Ducesa de Kent, 1821, email pe cupru – by Henry Bone (English painter)sursa

800px-Winterhalter_-_Queen_Victoria_1843

Queen Victoria –  by Franz Xaver Winterhalter, 1843sursa

Tânăra Victoria prezintă viața reginei britanice Victoria (1819-1901) cu câțiva ani înainte și după ascensiunea ei pe tron.

Momentul crucial al filmului este relația romantică dintre ea și Albert von Sachs-Coburg-Gotha (1819-1861), cu care se căsătorește (1840).

Princess_Victoria_and_Dash_by_George_Hayter

Portrait of Victoria with her spaniel Dash by George Hayter, 1833sursa

Victoria_sketch_1835

Self-portrait, 1835sursa

,,Dumnezeu să ne păzească Regina!

Victoria_Marriage01

Marriage of Victoria and Albert, painted by George Hayter – Royal Collectionsursa

Victoriatothrone

Victoria receives the news of her accession from Lord Conyngham (left) and the Archbishop of Canterbury. Engraving after painting by Henry Tanworth Wells, 1887.sursa

Queen_Victoria-by_George_Hayter

Portrait of Queen Victoria in her coronation robes portrait by George Hayter in the Royal Collectionsursa800px-Coronation_portrait_of_Queen_Victoria_-_Hayter_1838

the primary version, in the Royal Collectionsursa

Franz_Xaver_Winterhalter_Family_of_Queen_Victoria

Familia reginei Victoria în 1846, pictura de Franz Xaver Winterhalter de la stânga la dreapta: Prințul Alfred și Prințul de Wales; regina și Prințul Albert; Prințesele Alice, Elena și Victoriasursa

Queen_Victoria_by_Bassano

Queen Victoria – Photograph by Alexander Bassano, 1882sursa

Producătorul filmului este Martin Scorsese, Graham King, Sarah Ferguson și Tim Headington. Premiera mondială a avut loc pe 3 martie 2009 la Electric Palace din Bridport, Dorset – (Regatul Unit).

NPG 708; Queen Victoria by Lady Julia Abercromby, after  Heinrich von Angeli

Victoria admired Heinrich von Angeli‘s 1875 portrait of her for its „honesty, total want of flattery, and appreciation of character”sursa

Ajungând la tron la 18 ani, regina Victoria s-a remarcat pentru caracterul ei. De la încoronarea ei până la legătura romantică pe care îl trăiește cu primul său văr, acest film biografic ne cufundă în viața acestei regine extraordinare.

800px-Queen_Victoria_by_JJE_Mayall,_1860

Victoria photographed by J. J. E. Mayall, 1860sursa

800px-Queen_Victoria_60._crownjubilee

Victoria in her official Diamond Jubilee photograph by W. & D. sursa

800px-Queen_Victoria_after_Heinrich_von_Angeli

Queen Victoria (aged 80) – (1900-1899), Oil on canvas
by After Heinrich von Angeli (1840–1925, australian painter)
Collection: National Portrait Gallery (London)sursa

Deși filmul se bazează în mare măsură pe faptele istorice, există unele inexactități. Prin urmare, prințul Albert nu a fost de fapt prezent la ceremonia de încoronare. Cu toate acestea, scena în care Conroy încearcă să o forțeze pe prințesa bolnavă să semneze este adevărată. Discursul regelui William al IV-lea din Windsor, în care își exprimă speranța că Victoria îl va reuși direct fără să domnească, criticând în mod indirect pe Ducesa de Kent, este incomplet – doar două treimi din discurs sunt reproduse exact; ducesa de Kent nu a părăsit camera iar prințesa Victoria a izbucnit în lacrimi la masă, iar Louise Lehzen (guvernantă, educatoare și mai târziu doamnă de companie a reginei Victoria) de fapt a trebuit să părăsească ferma, și a revenit abia după ce s-a născut al doilea copil.

Momentele istorice care au loc în Westminster Abbey au fost filmate la Catedrala Lincoln. Scenele din cadrul Palatul Buckingham pentru film, au avut loc în Osterley Park, Hounslowt. Alte locații de filmare: Castelul Arundel, West Sussex, Wilton House lângă Salisbury, Wiltshire, Castelul Belvoir și Leicestershire.

După un obicei pe care l-a menținut pe toată durata văduviei sale, Victoria a petrecut Crăciunul din 1900, la Casa Osborne din Isle of Wight. Reumatismul a făcut-o să șchioapete iar vederea îi era umbrită de cataractă. La începutul lunii ianuarie s-a simțit ,,rău și slăbită” iar la mijlocul lunii era ,,somnoroasă… amețită, [și] confuză”. A murit marți 22 ianuarie 1901 la ora șase după amiaza la vârsta de 81 de ani. Fiul și succesorul ei, regele Eduard al VII-lea și nepotul ei, împăratul Wilhelm al II-lea al Germaniei au stat lângă patul ei de moarte. A fost înmormântată într-o rochie albă și cu verigheta pe deget. Funeraliile au avut loc pe 2 februarie la capela St George a Castelului Windsor.

Victoria a fost multă vreme monarhul cu cea mai lungă domnie din istoria britanică. A domnit 63 de ani, 7 luni și 2 zile, fiind depășită doar de stră-strănepoata ei, regina Elisabeta a II-a.A fost ultimul monarh al Casei de Hanovra. Ulterior casa regală a preluat numele de Saxa-Coburg și Gotha, după soțul Victoriei.

,,Era victoriană” rămâne înscrisă cu majuscule în istoria Marii Britanii, epocă înfloritoare atât din punct de vedere economic, cât și cultural. Au rămas și astăzi clădiri istorice construite în stil victorian.