Blindness (2008) – José Saramago – Eseu despre orbire 

Director: Fernando Meirelles
Writers: José Saramago (novel), Don McKellar (screenplay)
Stars: Julianne Moore, Mark Ruffalo, Gael García Bernal
15 wins & 20 nominations

 

blindness

Este genul acela de film în care o molima ciudată pune stăpânire pe un oraș, apoi pe întreaga America și chiar pe întreaga lume. Se instaurează o panică generală, lumea intră în carantină, ca în cele din urmă să se ajungă la anarhie și războiul fiecăruia pentru supraviețuire.

José Saramago ne arată limitele conștiinței noastre prin șase personaje anonime conduse de o eroină (soția medicului), care trebuie să înfrunte o pandemie care se răspândește în întreaga lume: orbirea albă.

Filmul este în regia lui Fernando Meirelles, cel care ne-a încântat cu ,,The Constant Gardener” sau ,,Cidade de Deus”, fiind ecranizarea romanului ,,Eseu despre orbire” al scriitorului portughez Jose Saramago.

„De ce am orbit. Nu știu, poate că într-o zi vom afla motivul. Vrei să-ți spun ce cred? Spune. Cred că n-am orbit, cred că suntem orbi, orbi care văd, orbi care, văzând, nu văd.”
– José Saramago în Eseu despre orbire .

 Eseu despre orbire 

An apariție: 2013
Autor: Jose Saramago
Categoria: Literatura Universală
Editura: POLIROM
Nr. pagini: 276
Traducător: Mioara Caragea

Este un film deprimant, care subliniază egoismul naturii umane atunci când se află într-o stare critică, dar și iubirea și empatia de care dispun unii dintre noi.

Povestea începe cu un bărbat care se întorcea acasă de la muncă și în mijlocul intersecției, aflat la volanul mașinii sale, începe să țipe ,,I’m blind. Astfel, unul câte unul, oamenii sunt cuprinși de o orbire, paradoxal, albă. Boala este virală și nu iartă pe nimeni, mai puțin pe Julianne Moore, soția unui doctor oftalmolog interpretat de Mark Ruffalo.

Cum pandemia cuprinde tot mai mulți oameni, aceștia vor fi izolați într-un spital, cu minimum de facilități necesare supraviețuirii. Spitalul abandonat de armata americană se transformă într-un teritoriu de război între bolnavii de maladia albă.

Un film care m-a pus pe gânduri, cu atât mai mult când acum pe toată planeta s-a împânzit COVID-19.