Stalingrad (1993)

”Stalingrad” (1993) este un film de război regizat de Joseph Vilsmaier – lupta de pe Frontul de Est din Al Doilea Război Mondial, în special Bătălia de la Stalingrad și prezintă armata germană (mai ales personajele principale) într-o lumină favorabilă. Filmările au avut loc în mai multe locuri, inclusiv Finlanda, Italia și Republica Cehă. Este al doilea film german care prezintă Bătălia de la Stalingrad. A fost precedat de filmul german din 1959: ”Hunde, wollt ihr ewig leben” (în engleză: ”Stalingrad: Dogs, Do You Want to Live Forever?”).

Director: Joseph Vilsmaier
Writers: Jürgen Büscher, Johannes Heide
Stars: Dominique Horwitz, Thomas Kretschmann, Sebastian Rudolph – See full cast & crew »
3 wins & 1 nomination. See more awards »

Filmul urmărește un pluton german de specialiști care este transferat din Italia (unde ajunseseră după o campanie în Africa de Nord) în Rusia unde participă la Bătălia de la Stalingrad. După mai mult de un an de lupte în Est, armatele germane continuă să avanseze în teritoriile apărate de Armata Roșie. Victoriile vin una după alta, moralul trupelor germane este extrem de ridicat, aprovizionarea cu muniție și alimente decurge perfect, iar numărul mare de prizonieri sovietici întăresc iluzia că sfârșitul Uniunii Sovietice este aproape.

În fața germanilor apare însă un adevărat simbol ideologic al comunismului, orașul Stalingrad, iar situația începe să se schimbe. Flancurile armatei încredințate unor aliați nesiguri sunt expuse, iar rezistența sovietică crește pe zi ce trece. Stalingradul este apărat cu înverșunare, iar civilii încearcă să supraviețuiască într-o lume în care totul se dărâmă. Timpul trece, orașul este practic cucerit de către germani, dar bătălia este departe de a se fi încheiat.

Frigul și foamea – alți inamici care lupta cu soldatul până la ultima suflare.

MV5BZWQzNjA3OTEtYjhkMS00ZWIzLTkxMjItYWE3ZDM1Nzg3ZDdlXkEyXkFqcGdeQXVyNTAyODkwOQ@@._V1_.jpg

Până la urmă, la finalul unui război, câștigătorii sunt doar cu numele, deoarece toți vor avea ceva de pierdut.