Little Dorrit – Mica Dorrit (2008) – Mini-serie TV

Astăzi zâmbesc, când știu că există și povești frumoase (deși dramatice) sau hilare, cu pasiuni și negări, cu începuturi și sfârșituri puse, simplu și liniștitor, la locul lor – o artă în sine.

Precum toate artele care reflectă adevărul, și acest simplu și liniștitor rămâne un alt adevăr pe care îl cunosc. E crezul meu și pentru mine înseamnă foarte mult.MV5BMTg1MDI3NTc2OV5BMl5BanBnXkFtZTcwOTc0OTIxMw@@._V1_

Mini-seria „Mica Dorrit” (2008), realizată de BBC, este o ecranizare în 14 episoade a romanului omonim scris de Charles Dickens (roman publicat între anii 1855 și 1857).

Producția a primit Premiul Emmy pentru ”Cea mai bună mini-serie” și a fost nominalizată la Globul de Aur, la BAFTA și la Royal Television Society (Marea Britanie).

Stars: Claire FoyMatthew MacfadyenTom Courtenay | See full cast & crew »

Nominated for 1 Golden Globe. Another 8 wins & 32 nominations. See more awards »

YouTube

O altă ecranizare a cărții a fost făcută în 1988 – IMDb. Atunci, regia a fost asigurată de Christine Edzard iar rolurile principale au fost jucate de Sarah Pickering și Derek Jacobi.

”Destinul unei cusătorese” – ”Little Dorrit”, personajul principal feminin este jucat de Claire Foy, cunoscută din serialele „Doctors” (2008), „Going Postal” (2010) și „Pulse” (2010). În rolul tânărului bogat se află actorul Matthew Macfadyen, cunoscut din filmele „Enigma” (2001), „Mândrie și prejudecată” (2005), „Middletown” (2006), „Frost/Nixon” (2008) și „Robin Hood” (2010).

Din distribuție mai fac parte Tom Courtenay, Judy Parfitt, Alun Armstrong, Eddie Marsan și Emma Pierson. Regia serialului le aparține lui Diarmuid Lawrence (care a semnat și pentru „Vanity Fair” (2004), „Jericho” (2006-2008), Dearbhla Walsh („The Tudors” (2007-2010) și Adam Smith.

(doar filmele/serialele marcate în contur îngroșat le-am vizionat)

Și dacă tot m-am pornit să amintesc și de alte filme, iată și un top personal, subiectiv și incomplet, a câtorva ecranizări (amintindu-mi acum și de cinematografia rusă aproape că îmi vine să renunț la orice enumerare), filme pe care le-am vizionat și care m-au pus pe gânduri, filme (pe alocuri și cărți) la care mi s-a oprit respirația, filme la care am plâns ori am zâmbit, filme pe care le-am descoperit deosebit de frumoase și tulburătoare, filme în care am găsit viața așa cum nu o știu a fi, sau așa cum o știu și eu la fel de bine, filme scoase în evidența de niște actori cu totul și cu totul speciali.

Fără o ordine stabilită (și nu toate la număr), ci doar așa cum îmi vin acum în minte:

Pride and Prejudice” (”Mândrie și prejudecată”) este unul dintre cele mai celebre romane scrise de Jane Austen. Publicat la 28 ianuarie 1813, este al doilea roman al autoarei. Amintesc doar două ecranizări (singurele care mi-au și plăcut): ”Pride and Prejudice” (1940), cu Laurence Olivier în rolul principal masculin. A doua ecranizare cu Keira Knightley și Matthew Macfadyen în rolurile principale. (este considerat unul dintre cele mai bune zece romane din lume)

Pacientul englez” (1996) – ”The English Patient”. Este un film romantic, o dramă din 1996 bazat pe romanul omonim scris de scriitorul sri-lankez canadian Michael Ondaatje. Filmul a câștigat peste 40 de premii între care 9 premii Oscar, 2 premii Globul de Aur și 6 premii BAFTA. În rolurile principale Ralph Fiennes, Juliette Binoche și Willem Dafoe.

Fight club” (1999) – Una dintre cele mai reușite ecranizări. Prima dată am văzut filmul iar mai apoi am citit cartea (romanul lui Chuck Palahniuk). În distribuție: Brad Pitt, Edward Norton și Helena Bonham Carter.

A Clockwork Orange” (1971) – (”Portocala mecanică”). O carte controversată care oferă mai multe detalii decât filmul lui Stanley Kubrik. Chiar dacă e un film vechi, rămâne în continuare un film preferat.

One Flew Over the Cuckoo’s Nest” (1975) – (”Zbor deasupra unui cuib de cuci”). Este un film american din 1975 regizat de Milos Forman. În rolul principal Jack Nicholson. Este o adaptare după romanul cu același nume al lui Ken Kesey, publicat în 1962.  Filmul a fost primul care a câștigat premiul Oscar la cele mai importante cinci categorii de la ”It Happened One Night”, performanță ce nu a mai fost atinsă până în 1991, la apariția filmului ”Tăcerea mieilor”. Și pentru că tot l-am amintit:

Tăcerea mieilor” – este un film american din 1991, care a fost premiat până acum de cinci ori cu Oscar. Filmul este regizat de Jonathan Demme și este bazat pe romanul cu același titlu de scriitorul american Thomas Harris. Pelicula este de fapt a doua ecranizare a romanului, în care personajul principal este ucigașul psihopat dr. Hannibal Lecter. În distribuție: Jodie Foster (Clarice Starling) și Anthony Hopkins (Dr. Hannibal Lecter).

Fear and loathing in Las Vegas’‘ (1998) – adaptare a romanului cu același nume scris de Hunter S. Thompson în 1971. Film regizat de Terry Gilliam iar din distribuție fac parte Johnny Depp în rolul lui Raoul Duke și Benicio del Toro în rolul lui Dr. Gonzo – o ecranizare delirantă dar interpretată genial. Rămâne unul dintre cele mai psihedelice filme făcute vreodată. (am văzut doar filmul).

The reader”(2008) – ”Cititorul”. A primit premiu Oscar pentru interpretare feminină (Kate Winslet) și alte 3 nominalizări. M-am uitat la film mai mult din cauza premiilor câștigate și pentru că Ralph Fiennes este un actor pe care îl iubesc nespus – și aici a fost impecabil. Povestea începe cu adolescența lui Michael Berg, un tânăr de 15 ani care întâlnește o femeie de două ori mai în vârstă ca el, Hanna Schmitz. Se naște o legătură bolnăvicioasă între cei doi, una care îi va marca întreaga viață, nu-i va da pace, îl va umple de regretul că putea să facă mult mai mult și nu a făcut. Hanna îl inițiază în tainele dragostei, având un adevărat ritual ce cuprinde citirea unei cărți, un duș împreună și actul în sine. Dușul are un rol profund de purificare, vor să-și spele unul altuia păcatele, însă păcatele Hannei sunt de neimaginat. Trei teme mari și profunde: o iubire anormală în fața societății, Holocaustul și analfabetismul. Hanna o femeie vanitoasă care nu și-a putut accepta condiția de analfabetă. Filmul m-a năucit de la început până la ultima secvență, totul este intens nu te lasă să respiri, te bombardează mereu cu alte descoperiri, cu altă durere în suflet. Regia este semnată de Stephen Daldry. (de carte nu am fost prea impresionată, poate pentru că am văzut filmul prima dată, nu știu).

Les Misérables” (2012) – Adaptarea romanului lui Victor Hugo. Cu: Anne Hathaway, Hugh Jackman, Russell Crowe, Amanda Seyfried. Mi-a plăcut și filmul și cartea.

Perfume: The Story of a Murderer” (2006) – mi-a plăcut teribil de mult cartea lui Patrick Suskind. O lumea descrisă absolut fabulos, iar povestea și motivația personajului principal sunt cat se poate de originale. Filmul, după părerea mea, nu reușește să redea pe de-a întregul frământările personajelor. Filmul a fost ecranizat de Tom Tykwer și a câștigat multe premii.

Schindler’s List” – ”Lista lui Schindler” (1993) este un film american din 1993, regizat de Steven Spielberg și a fost bazat pe romanul ”Schindler’s Ark” scris de romancierul australian Thomas Keneally. Are în rolurile principale pe Liam Neeson în rolul lui Schindler, Ralph Fiennes în rolul ofițerului SS Amon Göth și Ben Kingsley în rolul contabilului evreu al lui Schindler, Itzhak Stern.
Filmul a fost un succes de casă și câștigător a șapte Premii Oscar și cam tot ce era de câștigat. Este considerat drept unul dintre cele mai bune filme făcute vreodată. Cartea este la fel de copleșitoare.

The Book Thief” (2013) – ”Hoțul de cărți” – Regia: Brian Percival. Cu: Sophie Nélisse, Geoffrey Rush, Emily Watson. Ecranizare după romanul cu același nume al scriitorului australian Markus Zusak.

Dracula” (1992) – Romanul lui Bram Stocker a avut parte de zeci de ecranizări. Filmele cu vampiri și vârcolaci nu au fost niciodată preferatele mele, poate doar pentru faptul că reiau în mare aceeași problemă, spusă însă în moduri diferite. Dar una dintre cele mai reușite ecranizări este cea a lui Francis Ford Coppola, cu Gary Oldman, Winona Ryder, Anthony Hopkins și Keanu Reeves în rolurile principale. Filmul a câștigat 3 premii Oscar.

Atonement” (2007) – ”Ispășire”. Ecranizare după romanul lui Jan McEwan. Filmul a luat o grămadă de premii, ceea ce este minunat. Filmul este regizat de Joe Wright și are o distribuție destul de bună: Keira Knightley, Saoirse Ronan, James McAvoy.

Never let me go” (2010) – ”Să nu mă părăsești” – În rolurile principale: Keira Knightley, Andrew Garfield și Carey Mulligan (în regia lui de Mark Romanek). Filmul este bazat pe apreciatul bestseller al lui Kazuo Ishiguro (”The Remains of the Day”). Este o povestea sfâșietoare și emoționantă (l-am văzut de trei ori).

The Sheltering Sky” (1990) – ”Un ceai în Sahara” – Filmul e adaptat după romanul omonim al lui Paul Bowles. În distribuție: Debra Winger, John Malkovich și Campbell Scott în rolurile principale. Regia lui Bernardo Bertolucci. „O capodoperă stranie și hipnotică” (David Lodge). Și filmul și cartea sunt extraordinare.

The Fault in Our Stars” (2014) – este un film american în regia lui Josh Boone, bazat pe romanul cu același nume scris de John Green. Stelele din film Shailene Woodley, Ansel Elgort și Nat Wolff, iar Laura Dern, Sam Trammell și Willem Dafoe în roluri secundare.

Vânătorii de zmeie” de Khaled Hosseini. Khaled Hosseini reușește să construiască o poveste șocantă, cutremurătoare, crudă atât prin firul acțiunii cât și prin istoria locului: Afganistan. De văzut și filmul – ”The Kite Runner” (2007), în regia lui  Marc Forster. Nu vei mai uita niciodată.

Terms of Endearment” (1983) – ”Cuvinte de alint” – este un film adaptat de James L. Brooks după un roman de Larry McMurtry. Din distribuție fac parte Shirley MacLaine, Debra Winger și Jack Nicholson. Mi-a plăcut.

Aș aminti și de romanele care au devenit succese comerciale: ”Lord of the rings” (J.R.R. Tolkien), ”Harry Potter” (J.K. Rowling), ”Codul lui Da Vinci” (Dan Brown), ”Chronicles of Narnia” (C. S. Lewis), ”Twilight” (Stephenie Meyer).

dar și

Ce que le jour doit à la nuit”, ”A Room with a View”, ”Requiem for a Dream”, ”The Notebook”, ”The Remains of the Day”, ”The Pianist”, ”Shogun”, ”Frații Karamazov”, ”Cei trei muschetari”, ”The Count of Monte Cristo”, ”Romeo și Julieta”, ”Tess”, ”Madame Bovary”, ”David Coperfield”, ”Fifty Shades of Grey”, ”Le rouge et le noir”, ”Pe aripile vântului”, ”Wuthering Heights”, ”The Portrait of a Lady”, ”All Quiet on the Western Front”, ”Mizerabilii”, ”Sunshine” (2007), ”Before Sunset”, ”Goodfellas” etc.

să nu uit de:

Război și pace”, ”Dorian Gray”, ”The Hunchback”, ”Anna Karenina”, ”Love Story”, ”Quo Vadis”, ”Emma” (1996), ”Memoirs of a Geisha”, ”Papillon”, ”Doctor Zhivago’‘, ”Nineteen Eighty-Fouret”, ”Jane Eyre”, ”In the Name of the Father’‘, ”The Light Between Oceans” etc.

Am plecat de la ”Little Dorrit” și am ajuns atât de departe, aproape de neoprit…

Toate aceste ecranizări după romane dar și alte pelicule (seriale/ nuvele/ piese de teatru/ povești/ poezii) ale scriitorilor englezi: William Shakespeare, Agatha Christie, E. M. Forster, Charles Dickens, John Cleland, Terence Rattigan, James Hilton, Colin Clark, Graham Greene, Charlotte Bronte, Henry James și mulți alții (dar și foarte mulți alții, nu doar englezi), mi-au marcat viața în cel mai frumos mod cu putință.

♦♦♦

Cât despre cinematografia românească și teatrul românesc am nevoie de o pagină nouă/exclusivă.

Reclame